Büyükşehir Vektörle Mücadeleyi Dijital Takibe Alıyor

Büyükşehir Vektörle Mücadeleyi Dijital Takibe Alıyor

GÜNDEM 23.05.2025 10:28:38 9 0
Büyükşehir Vektörle Mücadeleyi Dijital Takibe Alıyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı öncülüğünde, kent genelinde görev yapan ilaçlama ekiplerine “Biyosidal Ürünler ve Vektörle Mücadele” konulu kapsamlı bir eğitim verildi.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Olcay Tok, Genel Sekreter Yardımcısı Ali Rıza Özdemir, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir, ilgili şube müdürleri ile kentin 13 ilçesinde görev yapan ilaçlama personelinin katılım sağladığı eğitimin bilimsel boyutu; Hacettepe Üniversitesi’nden Öğretim Üyesi Dr. Kalender Arıkan tarafından aktarıldı. Dr. Arıkan verdiği eğitimde; Mersin’de kullanılan biyosidal ürünlerin içeriği, vektörlerle fiziksel ve kültürel mücadele yöntemleri, ilaçlama sırasında uyulması gereken kurallar, iş güvenliği önlemleri ve çevre sağlığının korunması adına dikkat edilmesi gereken konular hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Vektörle mücadelenin teknolojik boyutu ise Bilgisayar Mühendisi Kemal Durkaya tarafından anlatıldı. Geliştirdiği vektörle mücadele yazılımının nasıl kullanılacağını personele uygulamalı bir şekilde anlatan Durkaya; yazılım üzerinden sahada yapılan ilaçlamaların kayıt altına alınabileceğini, uygulayıcı personelin hangi bölgede, ne tür bir ilaçlama yaptığını ve uygulama yöntemlerinin sisteme girilebileceğini ifade etti. Bu sayede kurumsal hafızanın oluşturulması, verilerin sistematik şekilde saklanması ve analiz edilebilmesi sağlanacak. Mersin Büyükşehir Belediyesi bu yazılım ile ilaçlama çalışmalarının etkinliğini artırmak amacıyla ilaçlama ekiplerinin tamamı hizmetlerini sürdürürken bu programı kullanacak.

Dr. Halisdemir: “İlaçlama hizmetlerinde il genelinde 400’ün üzerinde personelimiz çalışıyor”

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir, il genelinde görev yapan ilaçlama ekibine, alanında uzman isimler tarafından biyosidal ürünler ve vektörel mücadele hakkında bilgilendirme yapıldığını ifade ederek, “Hacettepe Üniversitesi’nden çok değerli hocamız, bize vektörlerin özellikleri, üreme noktaları, zararları ve mücadele konusunda çok detaylı bilgi verdi. İlaçlama hizmetlerinde il genelinde 400’ün üzerinde personelimiz çalışıyor. Düzenli olarak arkadaşlarımıza eğitim veriyoruz” dedi. 

Haşere mücadelesini teknolojiyle destekleyeceklerini de anlatan Dr. Halisdemir, “Eğitimimizin 2. aşamasında; Coğrafi Bilgi Sistem tabanlı bir yazılımla ilaç uygulamamızı daha verimli hale getirmenin bir yöntemini anlattık. Teknolojiyi, uygulamalarımıza oldukça fazla katmak istiyoruz. Yani kişiye bağlı değil, kurumsal yapıya bağlı bir çalışma yapmak istiyoruz. Bir arkadaşımız rahatsızlandığı zaman veya herhangi bir nedenle işe gelemediğinde, sistemin çökmemesini istiyoruz. Bu amaçla da bir yazılım satın aldık. Bu yazılımı il genelinde kullanacağız” dedi. Dr. Halisdemir; yazılım sayesinde ilaçlama ekibinin hangi noktayı ilaçladığını, ne kadar miktar ve hangi tür ilaç kullanıldığını, yapılan işi ve sonuçlarını da görebileceklerini aktardı.

Haşere mücadelesinde amaçlarının sıfırlamak değil kontrol altına almak olduğunu sözlerine ekleyen Dr. Halisdemir, “Bu hizmeti 7 gün 24 saat süreyle kesintisiz sürdürüyoruz. Vatandaşlarımızdan da beklentilerimiz var. Kültürel mücadelenin öneminden bahsettik. Bu tür eğitimlerimiz devam edecek. Her gün yaptığımız çalışmaların üstüne koyarak, mücadeleyi sürdüreceğiz” ifadelerine yer verdi.

Dr. Arıkan: “Mersin, Türkiye’de vektör mücadelesi konusunda önemli bir şehir”

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Kalender Arıkan, Mersin’in Türkiye’de vektör mücadelesi konusunda önemli bir şehir olduğunu ifade ederek, “Büyükşehir Belediyesi’nin bu alandaki mücadelesi, çevresel şartlar ve iklim koşulları nedeniyle, Mersin ve ülkemiz için önem taşıyor. Vektörle mücadele birimindeki arkadaşlara, bu konuda bir bilgilendirme eğitimi verdik. Kullanılan ilaçlar, vektörle mücadele kapsamında yapılan fiziksel mücadele, kültürel mücadele, bunların nasıl yapılması gerektiği, ilaç kullanımı esnasında uyulacak kurallar, uygulayıcıların kendi sağlıklarını ve çevre sağlığını koruması için yapması gerekenler üzerinde durduk. Bu şartlar sağlanmadığında neler olabileceğini anlattık” dedi.

Durkaya: “Vektörle mücadelede teknoloji odaklı bir platform üzerine çalışıyoruz”

Vektörle Mücadele Sistem Kurucusu Bilgisayar Mühendisi Kemal Durkaya, vektörle mücadelede teknoloji odaklı bir platform üzerine çalıştıklarını anlatarak, “Sahada çalışan personel bu uygulama üzerinden, yaptıkları işleri anlık olarak sisteme giriyorlar. Konum bilgileri alınıyor ve bu bilgiler üzerinden nerede, hangi bölgede, ne zaman, nasıl bir uygulama yapıyorlar bunun çıkarımlarını yapıyoruz. Kurumsal bir hafıza oluşturduğumuz için ve bu hafızada oluşan bilgiyi mobil uygulamalar üzerinden sahaya aktardığımız için, personel değişikliğinden etkilenmiyoruz. Çünkü aynı bilgi aynı bölgedeki kişiye, değişse bile uygulama üzerinden yansıyor. O yüzden dijital bir kurumsal hafıza da oluşmuş oluyor” diye konuştu.

Haberin görüntüsünü indirmek için tıklayınız.


Mersin,Mersin belediyesi
belediye365.com

Kireçburnu Gümrükçü İshak Ağa Camii açıldı

Sakarya’nın geleceği konuşuldu

Bursa Nilüfer’de Karadeniz Festivali zamanı

İznik Konsili’nin Bursa turizmine katkısı görüşüldü

Sıfır Atık Hareketi’nde yeni dönem... Depozito Yönetim Sistemi başladı

Kurban Bayramı tatili uzayacak mı? İletişim Başkanı açıkladı

Muğla Konservatuvarı’ndan yıl sonu konseri

Bakan Memişoğlu'ndan Kocaeli ziyareti

Konut piyasasında talep artışı!

Ravza-Kasımiye Yol çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

MEB'in 'Kim var'ı liselileri sahneyle buluşturdu

1 Haziran'da 81 il pedal çevirecek... Türkiye genelinde dev bisiklet turu

Dünyaca ünlü şehir plancısı Gil Penalosa: İzmirliler çok şanslı

KALECİK’TE ŞENLİK VAR! ABB’DEN AİLE VE ÖĞRENCİLER İÇİN BİRBİRİNDEN RENKLİ ETKİNLİKLER

Kocaeli Büyükşehir, bölgesel AFAD tatbikatında etkin rol aldı

Muğla'da engelsiz uçurtmalar gökyüzünü renklendirdi

Geleceğin ustaları Bursa Osmangazi'de yetişiyor

Bursa Gemlik’te belediyecilikte yapay zeka çağı

Manisa Demirci’de altyapı seferberliği sürüyor

Sakarya’nın gastronomi kimliğini Etnospor’da dünya tanıyor

Kritik alanlarda birçok şirket sınıfta kaldı! Şirketlerin deprem ve kriz anında iletişim planı yok!

İNŞAAT YASAĞINA UYMAYAN FİRMALARA CEZAİ İŞLEM UYGULANIYOR

Heykeller yeşerecek

Hometex 2025'te Minteks'ten küresel vizyon vurgusu

AKK’DE “ÇALIŞMA HAYATI KONFERANSLARI” SERİSİNİN İLKİ YAPILDI

Gençlik Ödülü Başkan Yasin Yıldız’a Verildi

Konya Selçuklu'da Hatice Hatun'da çocukların mezuniyet coşkusu

Mardin’de şiirle dayanışma! Gazze temalı dinleti büyük ilgi gördü

Bitkisel üretimde düşüş bekleniyor

Bursa Büyükşehir'den 'Çalışma Hayatında Kariyer' semineri

Yükleniyor